onsdag, februari 13, 2013

den som väntar på något gott -recept

fick min semla till slut...

Bakade en semletårta som blev sååååå sjukt goooood!
Hittade en recept som jag har ändrat på pyttepyttelite.                    

Till degen: 25 g. jäst för söta degar, 50 g. svenskt smör, 1½  dl mjölk (helst den röda, ekologisk svensk mjölk!!!), 1 ägg (tänk eko eller ägg från egna höns), ½ dl socker, kardemumma efter smak, lite salt, 5 dl mjöl.

Fyllning: Ekologisk vispgrädde, mandelmassa, florsocker.
Ägg och mjölk till pensling

 
Smält smör och mjölk, blir det för varmt går det bra att tillsätta en dl kall mjölk, det gjorde jag. Smula ner jästen i en snygg bunke (jag tog min rosa). Häll på den ungefär 37 gradiga vätskan, låt jästen lösa sig. Häll i sockret, rör runt. Knäck i ägget och saltet och kardemumman, ta en dl mjöl i taget. Knåda ihop, det kanske blir kletigt men överdosera inte mjölet ändå. Jäs i bunken under en hyfsat ren bakhandduk (alltså en sån där diskhandduk som inte luktar surt) en halvtimme. Gör sex lika stora bullar, det är en skön konsistens på degen, den fjongar liksom till i händerna. Lägg bollarna tätt mot varandra, låt jäsa under en handduk en halvtimme till. Pensla med uppvispat ägg blandat med en liten skvätt mjölk. In i ugnen på 175 grader 25 minuter prick. Låt svalna, skär av locket i en enda bit, lite pillrigt, du kan behöva fyra händer för att lyfta bort den. Gröpa ur den stora bullen. Riv mandelmassa, blanda med gröpet och en liten skvätt ovispad grädde, blanda till du får en härlig lagom fast/lös sörja. Fyll bullen med Mandelmasskletet. Vispa grädde och täck hela bullen. Lägg försiktigt på locket. Pudra på florsocker. ÄT OCH NJUT


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar